مقدمه ای بر ایزوگام و انواع ایزوگام – عایق بندی رطوبتی ساختمانها که تا چهل سال گذشته به صورت سنتی، با آسفالت و قیر گونی انجام میگرفت با پیدایش عایقهای رطوبتی و مزیتهای این نوع عایقها به تدریج جای خود را به این عایقها دادند. امروزه در بیشتر ساختمانها چه در مرحلهٔ پی و فونداسیون و چه در ایزولاسیون دیوارها، سرویسها و پشت بام، ایزولاسیون با لایه عایق رطوبتی انجام میگردد.
ایزوگام، نام بازرگانی گونهای عایق آمادهٔضدنمورطوبت برای پوشاندن پشت بام، استخر و مانند آن است. ایزوگام پوششی است برای عایق کردن که برای جلوگیری از رخنه و نفوذ آب بهکار میرود، و از فرآوردههای نفتی بدست میآید. ایزوگام پوشش مقاومی از قیر و الیاف مصنوعی است که با گرما بر بستر بام چسبانده میشود و از نفوذ آب و رطوبت به محیط زیر خود جلوگیری میکند. عمر ایزوگام بطور میانگین ۱۰ سال است.
ایزوگام پدیدهای است صنعتی و متکی به دانش، آزمودگی(تجربه) و فناوری در راستای ایمن سازی سازهها در برابر نم و رطوبت پیش آمده از بارش برف و باران. ایزوگام که گونههای گوناگونی دارد، پس از گذر از آزمونهای گوناگون، در آزمایشگاههای کارخانههای فرآوری، ضریب پایداریاش را افزایش خواهند داد.
ایزوگام بر اساس ماده اصلی تشکیل دهنده آن به دو نوع تقسیم می شوند:
1-ایزوگام پلیمری با استفاده از قیر خالص 70-60
عنصر اصلی در این نوع ایزوگام قیر خالص 70-60 می باشد.
دارای کیفیت بسیار بالایی در مقایسه با ایزوگام دمیده میباشد.
قیر خالص 70 -60 از پالایش نفت خام به دست میآیند. در اثر حرارت دادن نفت خام، بنزین، حلالهای نفتی، نفت چراغ، نفت گاز و سایر روغنهای سبک آن در برجهای تقطیر پالایشگاه جدا شده و در گرمای بیش از حدود 380 درجه (در فشار عادی)قیر آن به جا میماند که به صورت جامد یا نیمه جامد است. قیرهای خالص، با درجه نفوذشان نامگذاری شدهاند. قیر 60/70 در آببندی بام به مصرف میرسد
مواد مورد نیاز جهت ساخت ایزوگام پلیمری:
- قیر خالص 70-60
- پلی آستر
- تیشو
- لایه آلومینیم 14 الی 16 میکرون
- پلاستیک پشت لایه ایزوگام
- پودر تالک
- مواد APP درجه 1 و 2
- پوشال گونی پلاستیکی
جهت تولید این گونه ایزوگام قیر خالص 70-60 و سایر مواد اولیه ذکر شده در جدول یک وارد میکسر ساخت پلیمر می گردد. در میکسر مواد ذکر شده میکس و پخته می شود. خروجی میکسر،مایعی به نام پلیمرایزوگاممی باشد. پلیمر ایزوگام در دستگاه خط تولید تبدیل به لایه ایزوگام می گردد.
2-ایزوگام دمیده با استفاده از نفت کوره (مازوت)
عنصر اصلی در این نوع ایزوگام قیر دمیده می باشد.
به نسبت ایزوگام پلیمری کیفیت پایین تر و عمر کم تری دارد.
قیر دمیده: قیر دمیده از دمیدن هوای داغ به مازوت به دست میآید. در این فرآیند، هوای داغ با دمای ۲۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد توسط لولههای سوراخدار به محفظه حاوی مازوت دمیده میشود. در اثر انجام این فرآیند، اتمهای هیدروژن موجود در مولکولهای هیدروکربورها، با اکسیژن هوا ترکیب میشود و با تشکیل آب، عمل بسپارش اتفاق میافتد. قیر دمیده نسبت به قیر خالص دارای درجه نفوذ کمتری است، درجه نرمی بیشتری دارد و حساسیت کم تری نسبت به تغییرات دما دارد. این نوع قیر بیشتر در ساختن ورقهای پوشش بام، باتری اتومبیل و اندودکاری مورد استفاده قرار میگیرد. علامت اختصاری قیر دمیده R میباشد. مثلا قیر۸۰/۲۵ R به معنای قیر دمیده با درجه نرمی ۸۰ و درجه نفوذ ۲۵ میباشد.
مواد مورد نیاز جهت ساخت ایزوگام دمیده:
- قیر دمیده
- پلی آستر
- تیشو
- لایه آلومینیم 14 الی 16 میکرون
- پلاستیک پشت لایه ایزوگام
- پودر تالک
برای تولید این نوع ایزگام مازوت وارد برج تقطیر شده و پس از عمل بسپارش، تبدیل به قیر دمیده می گردد. لازم به ذکر می باشد که قیر دمیده تولید شده نیاز به افزایش هیچ ماده ای ندارد و مستقیما” وارد دستگاه خط تولید ایزوگام می گردد.
ایزوگام بر اساس نوع لایه های به کار رفته (تیشو و پلی آستر) به دو دسته:
1-ایزوگام تک لایه ( شامل پلی استر دوخته)
این نوع ایزوگام به نسبت نوع دو لایه ظریف تر و قابلیت انعطاف بیشتری را دارد.
2-ایزوگام دو لایه (شامل تیشو و پلی استر)
این نوع ایزوگام ضخیم تر از نوع تک لایه بوده و دارای استحکام بیشتری می باشد.
ایزوگام بر اساس پوشش آلومینیمی روی آن به دو دسته:
1-ایزوگام با روکش آلومینیم
با توجه به روکش آلومینیمی ، این نوع ایزوگام در جاهایی که در تابش نور مستقیم آفتاب است کاربرد زیادی دارد.
2– ایزوگام بدون روکش آلومینیم
این نوع ایزوگام بیشتر جهت عایق کاری سرویس های بهداشتی ، پی و … به کار می رود.
کاربرد بویلر روغن داغ در خط تولید ایزوگام:
با انتخاب برجهای ایستاده با حجم مناسب جهت رسیدن گرما به مرکز استوانه و انتخاب ضخامت ورقه ها برجها و سرپانتین ( چمبرهای دورتا دور راکتور)مناسب و نصب صحیح و بخصوص در زیر راکتور و ایزولاسیون سه لایه ای متشکل از هد، پشم سنگ، هوا و ورق استیل آینه گونه آخر و البته نصب حرفه ای آنها و محاسبه و انتخاب روش میکسر قیر با افزودنی ها و سرعت چرخش و فراگیری آن در حجم و میزان قدرت چرخش و پروانه و بالهای مناسب برای اهداف لازم دانستن دماهای ایجاد شده توسط روغن داغ (تولید شده توسط بویلر یا دیگ روغن داغ) در جای جای راکتور و چگونگی اندازه گیری آنها در مختلف راکتور و دادن زمان لازم و کافی همگی باعث میشود که بتوانید یک راکتور یا میکسر قیر حرفه ای با کمترین صرف انرژی آماده نمایید و بعد از محاسبه تمام عوامل یاد شده قیر توسط پمپ های مناسب و لوله کشی هایی که دارای سه جدار هوا ، پشم سنگ و ورق استیل آینه میباشد که کمترین اختلاف دمای روغن داغ هنگام عبور از جدار روغنی آن را داشته باشیم. نصب و چگونگی جدار روغن داغ و حرکت روغن داغ در مسیرهای طولانی لوله های ترانسفر قیر بسیار مهم است. با محاسبه و نصب دقیق حرکت های روغن داغ در سیلوهای قیر ، راکتورها، و لوله کشی های انتقال قیر که همگی توسط روغن داغ گرم می-شوند صرفه جویی بسیار بالایی در مصرف سوخت بویلر خواهیم داشت. و همچنین با رعایت محاسبات انجام شده در ساخت نیز در پایین آمدن مصرف سوخت کمک بسیار زیادی میشود.