دیگ بخار در ظرفیت های مختلف و با فشارهای مختلف ساخته می شوند، سوخت آن ها گاز طبیعی ،گازوئیل و یا مازوت می باشد و بعضی دو سوخته هستند( گاز و سوخت مایع) رایج ترین دیگ بخار در ایران با فشار کار 10 بار (150 Psi) می باشد و ابعاد و مشخصات آن ها در ظرفیت های مختلف ، متفاوت می باشد.
موقعیت نصب دیگ های بخار در موتورخانه بستگی به ابعاد آن و ساختمان آن ها دارد مثلا دیگ های کم ظرفیت ( تا حدود 4تن ) باید روی یک فونداسیون که حدود 10سانتی متر از کف موتورخانه بالاتر است نصب گردند. زیرا وقتی درب جلوی دیگ را باز کنند، مشعل به علت سنگین بودن قدرت درب را به به سمت پایین می کشد و لذا خودش به کف موتورخانه برخورد می کند ، ولی دییگ های با ظرفیت 5تن به بالا که شکل ساختمان آن ها متفاوت است و نیز ارتفاع بیشتری نسبت به کف موتورخانه دارند نیازی به فونداسیون بالاتر از کف ندارند.

درواقع دیگهای بخارچون روی شاسی نصب شده اند. نیازی به فونداسیون بالاتر از کف ندارند و به هرحال باید به مشخصات سازنده رجوع گردد و وضعیت نصب دیگ روی کف مشخص میشود.ساختمان داخلی دیگهای بخار نیز برحسب سازنده آنها متفاوت میباشدو معمولا در داخل دیگ یک کوره مرکزی وجود دارد که سطح داخلی آن ازترکیبی ازخاک نسوز پوشیده شده است و مشعل مستقیما درجلوی آن قرارگرفته،دراطراف کوره یک سری لوله درطول دیگ نصب شده است که یا دود وحرارت از انتهای کوره وارد آنها میشود و آب در اطراف لوله ها قراردارد(fire tube) و یا در بعضی از دیگ ها آب درون لوله ها قرار گرفته و دود و حرارت از اطراف لوله ها عبور میکند (water tube) و به هر صورت دود و حرارت مسیر خود را در داخل دیگر طی کرده و از دود کش که در پشت قرار دارد خارج می شود.
لوله های دود در دیگ های بخار هر چند سال یکبار باید تمیز شوند و برای تمیز کردن آن درب جلو و پشت دیگ را باز می کنند و با یک سیخ بلند از جلو درون لوله ها را از دود پاک میکنن و لذا جلو و پشت دیگ باید فاصله کافی با دیوارهای موتورخان داشته باشد ، این فاصله برای پشت دیگ بخار حداقل 2متر و برای جلوی دیگ حدود طول دیگ می باشد. فاصله جانبی دیگ بخار از دیوار حداقل باید 2 متر باشد و فاصله آن از دیگ بخار مجاور باید 1.5 متر باشد.